Hier in het westen gaan veel mensen pas naar een dokter of therapeut als ze ziek zijn of een klacht hebben, dus bij zichtbare symptomen. Dat betekend dat we pas hulp gaan zoeken als de ziekte al vrij ernstig is. De dokter geeft ons medicijnen om ons te ‘genezen’ maar in feite onderdrukt het de pijn/klacht en wordt de oorzaak van de ziekte vaak niet behandeld. De onbalans, waaruit de ziekte uit voortkomt, begint meestal al veel eerder toen er nog geen zichtbare symptomen waren. Shiatsu ter preventie kan ik ten zeerste aanraden! De vloeiende doorstroming van energie door je lichaam, in combinatie met diepe ontspanning, helpt je gezond te houden op een heel fijne manier.

De Chinese Geneeswijze wil in de eerste plaats niet de ziekte behandelen maar de ziekte genezen door zich te richten op het energetisch functioneren van lichaam en geest. Wanneer de energie vrij door het lichaam stroomt is iemand gezond maar wanneer er blokkades optreden ontstaat er een onbalans en dit kan het begin zijn van een ziekte die zich pas veel later manifesteert. Een Chinees zal al gelijk actie ondernemen en door middel van Shiatsu, acupunctuur en Qigong om zijn balans te herstellen vóórdat de onbalans zich kan gaan ontwikkelen tot een ziekte. Deze geneeswijzen worden dus preventief ingezet. Klinkt logisch toch?

Tegenwoordig is het natuurlijk niet zo gemakkelijk om in balans te blijven; de wereld is snel, we moeten vaak en veel werken, de verwachtingen zijn hoog, de voeding wordt bespoten en gemanipuleerd , input via tv, internet etc. Het is dus een hele kunst om dan nog een harmonieus leven te leiden. Een aantal kleine aanpassingen in het dagelijkse leven kunnen al een hoop schelen. Ik wil je hier graag in adviseren als aanvulling op de massage therapie.