Werkwijze

Tijdens de eerste afspraak zal ik u vragen stellen over de klacht en andere zaken die belangrijk zijn voor het stellen van een diagnose, zoals leef-, en eetgewoontes en dergelijke. Daarbij maak ik gebruik van een aantal diagnose methoden namelijk:

Tongdiagnose: deze geeft aanwijzingen van het onevenwicht dat de ziekte vertoont.
Polsdiagnose: deze geeft informatie over de toestand van de interne organen en de algehele toestand van de Qi en bloed.
Haradiagnose: dit houdt in dat ik uw buik zal palperen waardoor ik ook een beeld krijg van de onbalans.

De Hara weerspiegelt de condities van alle organen en hun meridianen. Hier geldt, net zoals bij de pols- en tongdiagnose; zo binnen, zo buiten. Door overeenstemming te vinden in deze drie vormen van diagnose vorm ik een diagnose en behandelprincipe.

Gelijk daarop volgt de eerste behandeling. Dit eerste consult zal ongeveer anderhalf uur duren. Na de massage maken we een vervolgafspraak. Het aantal behandelingen hangt af hoe snel uw klacht verbeterd. Bij elke vervolgafspraak zal ik eerst informeren hoe u zich voelt en of er verbeteringen zijn opgetreden voordat ik met de massage begin. Tijdens de behandeling wordt, indien dit nodig is, gebruik gemaakt van Moxa, Plumblossum en/of Cupping.

Het is belangrijk dat er eerst na wordt gegaan hoe iemand ziek is geworden. Met andere woorden waarom de Qi is geblokkeerd of uit balans is geraakt. Wanneer bekent is hoe dit ontstaan is kan men er zelf vaak ook iets aan doen. Door bijvoorbeeld betere voeding te nemen, een andere leefstijl of de oorzaak van spanningen weg te nemen. Als ondersteuning daarvan kan de Shiatsu therapeut het verstoorde evenwicht verder in balans brengen door invloed uit te oefenen op de in het lichaam aanwezige meridianen en energiepunten.