Wat is shiatsu?

Shiatsu komt voort uit de eeuwen oude Chinese geneeskunde, behalve acupunctuur en gebruik van medicinale kruiden werkte men 4500 jaar geleden ook al met een vorm van acupressuur Anma genaamd. Shiatsu als behandelsysteem is later verder ontwikkeld in Japan tot een moderne geneeskunde van hoge medische waarde.

Het Japanse woord Shiatsu betekent “vingerdruk” (shi = vinger en atsu = druk). Er wordt druk uitgeoefend door duimen, vingers, handpalmen, ellebogen, knieën en voeten waardoor het zelfgenezende vermogen wat ieder mens van nature bezit wordt geactiveerd. Voor deze druk wordt geen spierkracht gebruikt maar kracht vanuit de Hara. De Hara is het centrum van al je energie en bevind zich vijf centimeter onder de navel. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de Shiatsu therapeut om Hara-bewust te blijven.

Wanneer de Shiatsu massage niet vanuit de Hara gegeven wordt is dit meteen merkbaar voor de ontvanger en heeft ook de massage minder effect. Vanuit de Hara masseren is een leunende druk, minder hard en direct dan wanneer er gemasseerd wordt vanuit spierkracht.

Shiatsu is in feite een gesprek zonder woorden, door de massage komen mensen vaak tot inzichten en antwoorden omdat ze meer in balans komen. Je komt meer in je Hara, je buik, oftewel je krachtcentrum waar al je antwoorden zitten. Veel mensen denken hun kracht en wijsheid uit hun hoofd te halen maar de daadwerkelijke persoonlijke kracht en antwoorden komen uit de buik, hier helpt shiatsu goed bij. Je wordt meer bewust van je lichaam en kan dus eerder reageren wanneer iets niet goed voelt in je lichaam.