Over Ymkje

Mijn naam is Ymkje van der Veen, 49 jaar en ben sinds 2008  Shiatsu therapeut in Heerenveen. Ik heb de driejarige opleiding bij Qing Bai gevolgd in Nijmegen en Amersfoort. Er is heel wat aan vooraf gegaan voordat ik erachter kwam waar mijn passie lag.

Ik ben altijd erg zoekende geweest naar mezelf, wie ik ben, wat ik wil, waar mijn Ziel gelukkig van wordt. Ook Spiritualiteit is hier een belangrijk onderdeel in geweest van jongs af aan. Ik heb dan ook een zeer bewogen leven gehad met hoge pieken en diepe dalen. Als jong meisje had ik erg last van faalangst, onzekerheid, voelde ik me minder slim dan de rest. Achteraf bleek dat dit te maken had met mijn hooggevoeligheid. Vooral op school was dit erg lastig, ik ‘moest’ altijd dubbel zo hard mijn best doen om maar niet te falen.

Na de middelbare school had ik geen idee wat ik wilde maar wist wel dat ik wat creatiefs wilde doen dus besloot ik een mode opleiding te volgen. Toen ik deze afgerond had was ik ontzettend blij dat ik niet meer hoefde te presteren, ik kon gaan werken. Ik heb in kledingzaken gewerkt maar hier zat geen uitdaging in voor mij. Ik had veel onrust in mij, wilde dingen beleven, avontuur…Omdat ik geen idee had op welke manier begon ik in de horeca te werken, nachtwerk, feestjes enz…zoekende naar iets wat ik maar niet kon vinden. Ik heb veel verschillende baantjes gehad maar werd hier alleen maar ongelukkig van.

Omdat ik zo gevoelig was raakte ik overspannen omdat ik, in een voor mij, verkeerde omgeving zat. Door de vele negatieve ervaringen die ik in die periode heb meegemaakt besloot ik dat het anders moest. Ik wilde een leuk leven, nuttige dingen doen die er toe doen, maar wat? Ik besloot te gaan reizen.

Mijn eerste verre reis was toen ik begin twintig was, ik vertrok met twee vriendinnen naar India, Rajastan, backpacken. Een hele bijzondere maar ook heftige en indrukwekkende ervaring. Deze reis heeft mij onder andere doen inzien hoe dankbaar ik ben dat ik in Nederland ben geboren, met alle luxe en rijkdom, keuzes enz. India is het meest tegenovergestelde land van Nederland met al haar tegenstrijdigheden. Het is een prachtig land met al haar kleur, mooie mensen, natuur, religie maar ook zoveel ellende en armoede.. Door deze reis heb ik veel waardevolle inzichten gekregen waarvoor ik tot op de dag van vandaag dankbaar voor ben.

Teruggekomen in Nederland ging het leventje hier weer verder, nog steeds niet wetende wat te doen. Na een relatiebreuk besloot ik naar Thailand te vertrekken, ontslag genomen, rugzak gepakt en vertrokken zonder plan met alleen een ticket op zak. Ik reisde rond en stortte me overal in, genoot met volle teugen, maar ook nog steeds; zoekende naar iets…Veel mooie en bijzonder mensen ontmoet maar ook weer hoge pieken en diepe dalen. Toen mijn geld op was moest ik na een paar maanden weer naar huis.

Dit ging zo een tijdje door; werken, ontslag, vertrekken naar Azië, terug naar Nederland, werk zoeken…Als ik op reis was voelde ik me gelukkig; ik was vrij, zag veel, beleefde veel maar er kwam altijd weer dat moment dat ik naar huis moest…Na nog een keer overspannen te zijn geworden vanwege een verkeerde werkplek besloot ik weer te vertrekken en pas terug te komen als ik de dingen op een rijtje had. Het kon toch niet zo wezen dat ik alleen gelukkig kon zijn wanneer ik op reis was?

Dit werd een half jaar naar Thailand. Ik ben o.a. gaan werken in een klein weeshuisje vlakbij de grens van Myanmar. Overdag deed ik leuke dingen met de kinderen zoals knutselen, zwemmen, spelletjes maar ook maakte ik ontwerpen voor de weverij. Erg dankbaar om te doen maar ook weer heel heftig omdat je weet dat je ze achter moet laten, dit heb ik dus ook maar een paar weken gedaan. Weer veel rondgetrokken, nagedacht, veel tijd alleen doorgebracht. Tijdens deze reis ben ik eens op gaan schrijven in welke werksituatie ik het meest gelukkig zou zijn. Of eigenlijk welke levensstijl het beste bij me zou passen. Het moest iets in de hulpverlening zijn, één op één, mijn eigen ruimte (vanwege mijn sfeergevoeligheid), eigen baas (vanwege eerdere problemen met bepaalde werkgevers), een bijdrage leveren aan de gezondheid van anderen, me nuttig voelen, geen negen tot vijf baan, vrijheid in hoe ik mijn werkdagen wil inrichten, ontspannen werk zonder druk en stress om zelf gezond en relaxed te kunnen blijven etc.

Toen ik weer eens op een tropisch eilandje lag te genieten van een Thaise massage dacht ik ineens, goh, laat ik hier eens een cursus massage doen. Dat vond ik zo ontzettend leuk dat ik bij terugkomst in Nederland gelijk op zoek ben gegaan naar een massage opleiding. Ik heb me aangemeld en ben gelijk begonnen. Dit was wat ik wilde; mijn eigen praktijk, iets goeds doen in mijn eigen kleine omgeving, positief gebruik maken van mijn hooggevoeligheid in plaats van het als een last zien.

En nu zoveel jaar verder, twee kinderen rijker, ‘werk’ kunnen doen waar mijn hart ligt, ben ik zo dankbaar voor mijn leven met al haar ervaringen en leerprocessen. Ik had niks willen missen ook niet de diepe dalen ( het één kan niet eens zonder de ander; als er geen verdriet zou bestaan konden we ook geen geluk ervaren of zonder Yin zou er geen Yang bestaan enz.)

Ik ben dankbaar dat ik mijn richting gevonden heb, dit gun ik iedereen!

Kijk in je hart, volg je hart en je zult zien dat het leven een stuk lichter wordt! Dit zal altijd een belangrijk onderdeel in mijn behandelingen zijn ( ongeacht de klacht waarmee je komt), ‘thuiskomen’ heelt veel klachten…