Moxa – cupping – plum blossom

Moxa
Dit is een warmte therapie die verkregen wordt door kruiden boven of op de huid te verbranden. Ook kan hiervoor een kruidenstick gebruikt worden die boven bepaalde punten wordt gehouden. De stick wordt gemaakt van gedroogd bijvoets-kruid en werkt oa goed bij mensen die kou in hun lichaam hebben. Ook wordt dit gebruikt om pijnlijke plekken te behandelen, vocht te verdrijven of om de werking van bepaalde punten te versterken.

Cupping
Glazen cups die op de huid vacuüm gezogen worden waardoor spieren en huid gevoed worden (dit komt omdat er een betere doorbloeding ontstaat) en ontdaan kan worden van afvalstoffen. Het werkt oa zeer goed bij schouder en nekklachten. Dit is vaak het gevolg van wind en kou die het lichaam binnen is gedrongen. Door cups op de juiste punten te plaatsen kan deze Wind-Kou worden verwijderd. Er zijn verschillende maten cups, afhankelijk van de plek of de hoeveelheid zuigkracht die nodig is wordt de maat van de cup bepaald. De cup wordt eerst door middel van een vlam kort verwarmd waarna deze snel op de huid wordt geplaatst.

Door de warmte zuigt de cup vacuüm op de huid. Deze blijft een paar minuten zitten voordat deze weer wordt verwijderd. Het is mogelijk dat er een rode of blauwe plek zichtbaar is die na een aantal dagen weer wegtrekt.

Glijdend cuppen: hierbij wordt eerst de huid gemasseerd met olie waarna er een glazen cup op wordt geplaatst. Deze cup wordt eerst verwarmd waardoor deze zich vacuüm zuigt op de huid, hierna beweeg ik deze over de gespannen gebieden wat zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren. Afvalstoffen worden hierdoor sneller afgevoerd waardoor deze behandelvorm zeer effectief is en snel verlichting geeft bij gespannen spieren.

Plum Blossom
Plum Blossom wordt vaak in combinatie met cupping gebruikt. Doordat eerst met een klein hamertje met puntjes zachtjes op de huid wordt geklopt waardoor de poriën zich openen, worden blauwe plekken tijdens het cuppen voorkomen. Klachten waarbij dit gebruikt kan worden zijn bij teveel hitte of kou in het lichaam zoals bij opkomende griep of verkoudheid.